maandag 16 augustus 2010

Orthopeed...

Vanmorgen hadden we een afspraak bij een orthopeed van het Sophia Kinderziekenhuis. Na een korte uitleg van wat er aan vooraf was gegaan, ging hij bij Naomi d'r heupen onderzoeken. Hij merkte dat haar rechter heup nog wel stram was. We hadden van het ziekenhuis in Vlissingen een dvd gekregen met daarop de röntgenfoto en de echo. De orthopeed ging die bekijken en legde het een en ander uit aan ons. Naomi heeft dus een "vluchtige heupontsteking" (ook wel coxitis fugax). Dit stond ook in de verwijsbrief die we meekregen. Ik had gisteren even op google gezocht en vond dit:

Bij coxitis fugax heeft het kind pijn, en kan de heup minder goed bewegen. Meestal is er geen koorts, maar het kan wel. De klachten ontwikkelen zich vaak in de loop van 1 à 2 dagen, waarna ze meestal ook weer na enkele dagen verdwijnen. Ze kunnen echter ook 1 tot 2 weken aanhouden.

Coxitis fugax komt vooral voor bij kinderen tussen de 3 en 8 jaar, en iets vaker bij jongetjes dan bij meisjes. Bij 4 tot 15% van de kinderen met een coxitis fugax treden de klachten vaker dan één keer op.

Bij ernstige klachten volgt een ziekenhuisopname en wordt de heup in tractie gelegd. Bij minder ernstige klachten is het advies inderdaad rust houden (wat wel heel lastig kan zijn natuurlijk, bij een jong kind).De oorzaak van coxitis fugax is niet precies bekend. Men denkt dat er een virusinfectie aan ten grondslag kan liggen, omdat het regelmatig voorkomt dat de klachten vooraf worden gegaan door een verkoudheid of een andere bovenste-luchtweginfectie.

Op zich is coxitis fugax geen ernstige aandoening, maar dan moet je wel zeker weten dat het geen bacteriële infectie is. Dit kan onder andere uitgesloten worden door een bloedonderzoek.

Een andere oorzaak die moet worden uitgesloten, is de ziekte van Perthes, waarbij de heupkop beschadigd raakt door een verminderde bloedstroom. In het begin kan de ziekte van Perthes eruit zien als een coxitis fugax.De orthopeed legde dit dus ook aan ons uit. De kans is dat Naomi het nog een keer terug krijgt, maar kan ook niet. Over 2 maanden moeten we op controle komen. Voorlopig mag ze niet gymmen op school. Vanmorgen begon natuurlijk het schooljaar voor groep 3. Ik heb haar vanmiddag wel naar school gedaan en ze had het weer reuze naar haar zin. Heb het ook uitgelegd aan haar juf en die zou er rekening mee houden. Nu maar afwachten de komende weken en haar goed in de gaten houden. Als troost mocht Naomi ook nog wat uitzoeken en onderstaande heeft ze uitgekozen. Ze is er al lief mee aan het spelen.


5 opmerkingen:

Adriana zei

Tis niet te hopen dat het nog terug keert, maar we gaan er maar niet van uit toch. Jammer dat ze in het nieuwe schooljaar meteen de eerste gymlessen moet missen, maar ze zal toch genoeg afleiding hebben van haar nieuwe speelgoed.

groetjes Adriana

butterfly zei

Beterschap en hopen dat het hierbij blijft. Groetjes, Marja

Romy zei

Arm meisje! Ik ga heel hard duimen dat het nu beter met haar gaat en dat de ontsteking niet terugkomt. Veel beterschap!

saffiertje zei

We hopen dat ze dit niet weer mee zal maken! blijft wel spannend...kan me er iets bij voorstellen aangezien we dat met Daan en de koortsstuipen toen hadden...
maar wat een leuk cadeautje heb je uitgekozen naomi!
veel plezier in groep3! Maandag gaan de kids hier weer naar school... Ben benieuwd!

Kitty zei

Wat een dapper meidje is het toch. Hoop dat het niet meer terugkomt.